Szkoła Podstawowa nr 7
im. Leona Kruczkowskiego w Olsztynie

Niepodległość

Dzwonki

  1. 7:30 – 8:15
  2. 8:20 – 9:05
  3. 9:15 – 10:00
  4. 10:10 – 10:55
  5. 11:05 – 11:50
  6. 12:05 – 12:50
  7. 13:05 – 13:50
  8. 14:00 – 14:45
  9. 14:50 – 15:35
  10. 15:40 – 16:25
SZKOŁA PRZYJAZNA OSOBOM NIEWIDOMYM
stat4u

Menu

<– powrót

DATADZIEŃOBIAD
22.10.2018PONIEDZIAŁEKZUPA POMIDOROWA Z MAKARONEM
+PIECZYWO MIESZANE
+MLECZNA KANAPKA 1SZT

ALERGENY:1,3,7,9
23.10.2018WTOREKUDKO Z KURCZAKA PIECZONE
ZIEMNIAKI
MARCHEWKA DUSZONA
KOMPOT WIELOOWOCOWY +WODA

ALERGENY:1,7,9,
24.10.2018ŚRODAKLUSKI LENIWE Z JOGURTEM
KISIEL +WODA

++POP’ N Chrup Snaki Popkornowe

ALERGENY:1,3,7
25.10.2018CZWARTEKKIEŁBASKA SMAŻONA
ZIEMNIAKI
SUR Z POMIDORÓW I BAZYLIĄ
NAPÓJ POMARANCZOWY+WODA
26.10.2018PIĄTEKFILET RYBNY Z DORSZA Z SOSEM CACYKI
ZIEMNIAKI
SUR Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ Z DODATKAMI
KOMPOT WIELOOWOCOWY +WODA

ALERGENY:1,3,9

 

INFORMACJA DO JADŁOSPISU:

Informacja o obecności wystąpienia w produkcie składników uznawanych za główne przyczyny reakcji alergicznych. Lista 14 alergenów będąca załącznikiem do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr. 1169/2011 z dnia 25 października 2011r w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności została podana w informacji dla rodziców i znajduje się obok jadłospisu.

Każdy alergen występujący w potrawie ma przyporządkowany numer, który jest wpisany w jadłospisie przy danym produkcie.

 

INFORMACJA DLA RODZICÓW DOTYCZĄCA ALERGENÓW WYSTĘPUJĄCYCH W PRODUKTACH SPOŻYWCZYCH 

Alergia pokarmowa- zgodnie z definicją jest to nieprawidłowa odpowiedź immunologiczna organizmu, wywołująca różne objawy kliniczne. Objawy te występują zawsze po spożyciu tego samego pokarmu i wywołują takie same dolegliwości. Alergia pokarmowa może wystąpić w każdym wieku, jednak najczęściej ujawnia się u niemowląt i małych dzieci. Związane jest to z niedojrzałością bariery jelitowej i zwiększoną przepuszczalnością błony śluzowej jelit dla białek.

Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności – nakłada na placówce szkoły działającej jako zakład żywienia zbiorowego obowiązek podania informacji o obecności w produkcie składników uznawanych za główne przyczyny reakcji alergicznych. Stworzona lista tych składników zawiera obecnie 14 produktów i ich przetworów. Lista alergenów będąca załącznikiem do wyżej wymienionego rozporządzenia obejmuje, z pewnymi wyjątkami określonymi w tym rozporządzeniu następujące produkty

  1. Zboża zawierające gluten( pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut, lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne;
  2.   Skorupiaki i produkty pochodne;
  3. Jaja i produkty pochodne;
  4. Ryby i produkty pochodne;
  5. Orzeszki ziemne, orzeszki arachidowe i produkty pochodne;
  6.   Soję i produkty pochodne;
  7.   Mleko i produkty pochodne( łącznie z laktozą);
  8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, włoskie, nerkowca, brazylijskie. Pistacjowe, makadamia i produkty pochodne;
  9. Seler i produkty pochodne;
  10.   Nasiona sezamu i produkty pochodne;
  11.   Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/l
    w przeliczeniu na SO2;
  12.   Łubin i produkty pochodne;
  13. Mięczaki i produkty pochodne;
  14.   Musztarda – głównie gorczyca.